Keresés
HÍRLEVÉL

Különleges ajánlatunk! Szardínia, a rejtelmes sziget - magyar emlékek nyomában Dr. Margittai Gábor / Major Anita történész kutatók szakmai vezetésével és Petrei Emese Szardínián élő idegenvezető közreműködésével

Társasutazások|Európa » Szardínia

Ár:224.900Ft-tól/fő
további információt kérek
Jellemzők
OrszágSzardínia
Időpont2018. május 19-26.
Utazásrepülővel
Elhelyezésszálloda
Ellátásfélpanzió

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, az ősi mediterrán kultúra rejtelmes földje. A formája miatt „Isten lábnyomának” is nevezett területen mezopotámiai szentélyektől titokzatos bronzkori erődrendszeren és görög–római gyarmatvárosokon át a nagy háború magyar vonatkozású emlékeiig rendkívüli változatosság fogadja az idelátogatót. Lélegzetelállítóan türkizkék tenger, fehér, fekete és rózsaszín homokos öblök, természetvédelmi mellékszigetek, a világon egyedülálló épített örökség – az autonóm szárdok Európa egyik leggazdagabb térségét birtokolják. Elzárt hegyi falvak a pásztorélet hagyományaival és filmsztárok luxuskikötői – ez mind Szardínia.

Útunk során ellátogatunk a szárd kulturális örökség legkülönbözőbb rétegeibe, és belekóstolunk a szardíniai gasztronómia remekeibe, borkultúrájába is. De mindenekelőtt megtekintjük a sziget nemrégiben felfedezett magyar emlékeit, a nagy háborús centenáriumi megemlékezéssorozat szenzációját – amelyet más utazási iroda kínálatában biztosan nem talál meg az utazó –: a paradicsomi szépségű Asinara pokoli börtönvilágát és Szamár-sziget első világháborús fogolytáborait. Valamint Garibaldinak és magyar főtisztjeinek emlékhelyét – méghozzá a téma kutatóinak, Dr. Margittai Gábornak/Major Anitának, illetve az évtizedek óta a szigeten élő Petrei Emese turisztikai szakembernek a vezetésével.

Program

1. nap
Indulás a reggeli órákban transzfer igénylése esetén busszal Budapestről, illetve Szombathelyről Pozsonyba, onnan a 12.15-kor induló repülővel Algheróba. Érkezés 14.15-kor Alghero-Fertilia repülőtérre. Városnézés Algheróban idegenvezetővel. Alghero középkori látnivalókban dúskáló, festői tengerparti kisváros, amely arról is nevezetes, hogy ez a szardíniai katalán kisebbség központja. Víz alatti barlangok, tengerparti sétányok, máig élő korallhalászat, „spanyolos” arculatú óváros – Alghero kitűnő példája a szardíniai kulturális sokszínűségnek. Séta az óvárosban; (a Museo del Corallo – Korallmúzeum, a Museo Diocesano d’Arte Sacra – Egyházművészeti Múzeum, a Chiesa di San Francesco templom megtekintése). (A szardíniai múzeumok többségében lehetőség van hagyományos szárd ezüst ékszer vásárlására, mely egyedi és ízléses ajándék lehet.)
Busztranszfer Stintinóba. Stintino Szardínia egyik kiemelkedően szép tengerparti üdülőfaluja, amely eredetileg tonhalhalászatból tartotta fenn magát. Idetelepítették Asinara, azaz Szamár-sziget teljes lakosságát, amikor a kis mellékszigetet tengeri vesztegzárrá és büntetőteleppé alakították át a XIX. században. Nyáron turisták tízezrei keresik fel a lagúnák és megdermedt lávamezők között fekvő, türkizkék vízű strandjait, ősszel meleg tenger és nyugalom várja az ideérkezőket. 
Az algherói városnézés után az esti órákban elfoglaljuk stintinói szállásunkat; vacsora.
A szállodában lehetőség van magasabb kategóriájú, tágasabb szuperior szobát is választani, melyhez papucs- és köntöshasználat is jár, valamint az első nap ingyenes a minibár. (Felár: 5 euró/fő/éj)

2. nap
Utazás Szardínia történelmi rétegeibe – a bronzkor vallási-katonai építészetétől az olasz fasizmus utópiájáig
A toscanai román építészet gyöngyszemének, a középkori Basilica della Santissima Trinità di Saccargiának a megtekintése. A templomot a XII. század elején fejezték be, később pisai stílusban bővítették, majd a XVI. században felhagyták, s egészen a XX. századig elfeledve állt.
Nuraghe di Palmavera: a rejtelmes ősi szárd erődépítészet egyedülálló emléke – ma is vitatott feladatkörű kővár a gízai piramisok korából. Szardínia a 7000 kőtorony országa: a szigetet egykor ennyi „nurage” övezte, amely feltehetően katonai és vallási funkciót is betöltött.
A nuragikus kultúra írást nem, de annál több épületet, temetkezési helyet, dolmeneket és „óriások sírját” hagyott maga után. A Nuraghe di Palmavera az egyik legkülönlegesebb bronzkori kőtorony. Látogatás a szardíniai kultúra bölcsőjénél.
Fertilia: rövid városnézés a fasizmus utópisztikus településén, amelyet az olasz fasiszta kormány épített a harmincas években a környező mocsarak lecsapolását követően. Pálma- és eukaliptuszligetek – és egy levitézlett ideológia városképe.
Borkostoló és borkorcsolya (hideg szárd falatok) Szardínia egyik leghíresebb borászatában, a Sella e Mosca pincészetben. A környező szőlőbirtokokon magyar hadifoglyokat robotoltattak az első világháború idején; s a maláriás mocsarak lecsapolásakor százak vesztették életüket- mindennek emlékeit ma is őrzi a borászat. Hollywoodi sztárok kedvelt lakodalmi helyszíne. (Vásárlási lehetőség a pincészet kínálatából.)
Szállásunkhoz közeledve a szardíniai partvédelmi rendszer egyik elemének, a festői XVI. századi őrtoronynak, a Torre Pelosának a megtekintése (Asinara partvidéke a távolban). Fürdés a türkizkék vízű pelosai strandon, amelyet a világ legszebb tengerpartjai között tartanak számon: „a Karib-tenger Európában”.
Vacsora után fakultatív filmnézés: a Szamár-sziget rabjai című 52 perces dokumentumfilm megtekintése; beszélgetés az alkotókkal, Major Anita rendezővel/Margittai Gábor íróval. Közös felkészülés a másnapi zarándokútra.

3. nap Asinara, I.  

Bűnhődő keresztapák – látogatás a maffia és a terrorizmus börtöneiben. Szendvicsebédet, ásványvizet, sapkát, naptejet, fürdőruhát mindenki hozzon magával!

Asinarát, ezt a csak korlátozott számban és szigorúan ellenőrzött módon megközelíthető kis mellékszigetet ma elsősorban az érintetlen természet szerelmesei és a borzongani vágyók keresik fel: itt találhatók ugyanis Itália maximális biztonságú börtönei, a szicíliai maffia brutális vezéreinek, illetve a Vörös Brigádok tagjainak – Aldo Moro miniszterelnök gyilkosainak – egykori karcerei. Másfelől a világon egyedül itt élnek a fehér (albínó) szamarak – olyan védett környezetben, amely paradicsomi módon „foglalja össze” a mediterráneum élővilágát. Asinara a Földközi-medence esszenciája érintetlen természeti világával, színeváltó kaméleonbokraival, szélirányba görbülő vadolajfa-ligeteivel, félvad muflonjaival és törpevaddisznóival – miközben nem volt olyan mediterrán birodalom, amely ideig-óráig ne birtokolta volna. Elsősorban azonban hírhedt kalózfészek és -kikötő volt, majd karantén- és börtönsziget egészen 1997-ig. Ez utóbbi arculatához tartozik a Margittai Gábor és Major Anita által feltárt és a magyar nyilvánosság számára könyvben, filmen és vándorkiállításon bemutatott első világháborús haláltáborrendszer is.  Asinarai látogatásunk első napján a nemzeti park közlekedési eszközével, a „zöld kisvonattal” közlekedve a maffia börtöneivel ismerkedünk meg: Fornelli maximális biztonságú börtönével, amelyet soha nem hagyhattak el a rabok, illetve Cala d’Oliva rettegett „Kockájával”, más néven a „Diszkóval”, amely egy éjjel-nappal megvilágított betontömb volt, ahol Toto „Fenevad” Riinát őrizték. A corleonei maffia feje korántsem emlékeztetett A Keresztapa-filmek kemény, de joviális bűnözőire: ő végeztette ki Falcone és Borsellino vizsgálóbírókat a kilencvenes években, valamint ő adott parancsot a bűnbánó („áruló”) maffiózók gyerekeinek a kivégzésére is. A börtönőrök is rettegtek tőle… (Másnap találkozunk őrzőjével, Asinara egyetlen mai lakójával, aki mindig tud valami különlegeset mutatni a szigeten): 
Látogatást teszünk a sziget központjában, Cala Realéban is, amely a börtönvilág és a vesztegzár központja is volt. Itt még ma is láthatók magyar hadifogoly szobrászok, festőművészek alkotásai, valamint szomorú szenzációként az a világon egyedülálló templom, amelyet a táborok krematóriumából építettek át. Séta könnyen járható tanösvényeken, szabad program, fürdési lehetőség.
Este zenés-táncos szárd est a hotelben tipikus szárd ételekkel.

4. nap Asinara, II.

Szamár-sziget szellemkatonáinak nyomában. Szendvicsebédet, ásványvizet, sapkát, naptejet, fürdőruhát mindenki hozzon magával!

A maffia börtöneinek árnyékában, az olaszok által nem látogatottan, elfeledve bújik meg Szardínia legmagyarabb öröksége: az első világháború hadifogolytáborának objektumai, ahol több ezer magyar katona vesztette életét nyomorúságos körülmények között. Az ő történetük– amely az 1915-ös balkáni halálmarssal kezdődött, és az asinarai kálvária után a franciaországi lágerekben fejeződött be – kiveszett a közemlékezetből. Második asinarai napunkon ezeknek a magyar bakáknak és tiszteknek az emlékhelyeit keressük föl – távolabb a kitaposott turistaösvényektől. A nap végén megkoszorúzzuk az Áder János köztársasági elnök által 2016 májusában felavatott magyar emlékművet. Öt helyszínt keresünk föl:
– Fornelli, a sírba szálló tábor, a kolerás hadifoglyok lágere és temetője titokzatos „dzsámikápolnájával”;
– Tumbarino: egykor a pedofil rabok börtöne volt, ma a vándormadarak ornitológiai megfigyelőhelye. A teljes tábor, „az egészségesek vesztegzára” jól azonosíthatóan fennmaradt a körletekkel, az őrök épületeivel, fogolykápolnával, ciszternával és a halálmars egyedülálló emlékművével;
– Stretti: Ferrari táborparancsnok obeliszkje – Árpád János budapesti szobrászművész munkája, tömegsírok a bozótban, eltűnt temetők helye;
– Cala Reale: magyar kápolna és az olasz táborőrök temetője;
– Csontkamra: legalább 7000, soha nem azonosított hősi halott hadifogoly maradványainak gyűjtőhelye.
A szabad program idején fürdési lehetőség. Este vacsora a hotelben.

5. nap: 

Antik emlékek és néphagyományok – az ókori kikötővárostól a szárd kaviárig

Tharros: Szardínia nyugati partvidékén, vadregényes földnyelven, a holt és az élő tenger határán látható az i. e. VIII. században a föníciaiak által alapított – valójában legalább i. e. 1200-ból eredeztethető – gyarmatváros. Punok, rómaiak, szaracén kalózok is uralták a ma is látványos települést, mely az ókori és prehisztorikus kultúrák találkozási pontja – mindez épített örökségében is megmutatkozik. Cabras: A hagyományos szárd halászat, a mesterséges „halálkamrák” világa: ide terelik be a halakat, majd ősi módon, kézzel fogják ki őket. Ebédre szárd menü helyi specialitásokkal – muggine hallal és szárd kaviárral, bottargával – kiegészítve. Cabrasban ebéd után megtekintjük a nemrégiben felfedezett nuragikus óriások szobrainak kiállítását. San Serafino: az ugyancsak a múlt ködébe vesző, feltehetően már a bronzkori (vagy korábbi) vízkultuszra épülő, majd kereszténnyé tett egyik szárd zarándokhely, San Serafino megtekintése. Katolikus kisváros a szárd hegyvidéken, amelyet csak ünnepek idején laknak. Temploma küszöbénél az 1956-os felújításkor erdélyi magyar bakák holttestét fedezték föl
– Asinara foglyai a közeli folyó gátjánál végeztek kényszermunkát. Koszorúzással emlékezünk az itt veszett magyar hadifoglyokra. A tirsói gát környéke a „szárd Atlantisz”: alacsony vízálláskor kis település házai állnak ki a vízből.
Este érkezés a Smaragd-part közelében fekvő 4*-os, tengerparti hotelünkbe; vacsora.

6. nap  Korzika (fakultatív)
A választható program felára buszos utazással és hajózással: 75 euró/fő. Minimum létszám: 20 fő

Reggeli után Santa Teresa di Gallurába utazunk. Már az áthajózás is felejthetetlen élmény, ahogy a hajó megközelíti Korzika legszebb városát, a hatvan méter magas mészkő fennsíkon fekvő Bonifaciót. Korzika legdélibb városa lélegzetelállító fekvésével ejti rabul az idelátogatókat. Félszigeten található, aminek köszönhetően számos pontjáról csodálatos panoráma nyílik. Az impozáns erődfalak között elhelyezkedő óváros labirintusszerű utcáival történelmi hangulatot áraszt. A város napi életének központja a kikötő mentén található éttermek és kávézók sokasága. Érkezés után kisvonattal felmegyünk az óvárosba, hangulatos séta az ódon házak között. A városnézés után pihenő a kikötőben.
Aki nem választja a fakultatív programot, az a szálloda tengerpartján vagy medencéjében strandolhat, pihenhet, önállóan kirándulhat a környéken.
Jó választás például a Smaragd-part központja, Costa Smeralda, mely Olaszország leghíresebb luxus-üdülőtelepe: filmsztárok, politikusok, mágnások birodalma. Mesébe illő jachtok, vitorláshajók ringanak kikötőiben. Árkádos gránitházai, organikus temploma egyedülálló építészeti megoldásokat mutatnak. Márkás luxuscikkeket árusító üzleteinél hírességek korzóznak. 
Igény esetén egyéni és csoportos transzfer rendelésére is van lehetőség.
Vacsora a hotelben.

7. nap  La Maddalena szigetvilág – olasz és magyar szabadságharcosok rejteke (fakultatív)
A választható program felára utazással, hajózással, ebéddel, múzeumbelépővel: 75 euró/fő

A La Maddalena szigetcsoport azon felül, hogy Szardíniai természeti gyöngyszeme, a másik „legmagyarabb” emlékhely is. Caprera szigetén található Garibaldi sírja és az olasz szabadságharcnak szentelt, modern szemléletű multimédiás múzeum is, amely Garibaldi magyar tisztjeiről, a kalandos életű Tüköry Lajosról és Türr Istvánról is megemlékezik. Palauból induló hajókázás után – melynek során a Földközi-tenger védett tengeri nemzeti parkjának több szigetén kikötünk fürdéssel, búvárkodási lehetőséggel egybekötve, és láthatjuk a rózsaszín homokú Budelli szigetét is – megtekintjük ezeket az emlékhelyeket. Ebéd a fedélzeten (tészta tenger gyümölcseivel, szárd sajtok, szárd kenyér).  Aki a programot nem választja, az a szálloda tengerpartján, medencéjében strandolhat, pihenhet, önállóan kirándulhat a környéken. Igény esetén egyéni és csoportos transzfer rendelésére is van lehetőség.
Vacsora a hotelben.

8. nap 

Reggeli után kijelentkezés a hotelből. A szállodából a repülőtérre vezető úton helyi specialitások, ajándékok vásárlási lehetősége. Hazaút Alghero–Fertilia repülőtérről 14.40-es gépindulással Pozsonyba. Pozsonyba érkezés 16.40. Onnan igény esetén busszal Budapestre, illetve Szombathelyre, érkezés az esti órákban.

Az ár tartalmazza: a szervezés, a 7 éjszaka tengerparti szállás költségeit félpanziós ellátással, a Szardínia szigetén való utazásokat (busz, komp, hajó, kisvonat), a programokat a 2. napon borkóstolóval és hideg borkorcsolyával, az 5. napon tipikus szárd meleg ebéddel is, valamint a helyi idegenvezetés és a szakmai vezetés költségeit.

A részvételi díj nem tartalmazza: a Pozsony–Alghero–Pozsony-repülőút költségét (amelynek irányára reptéri illetékkel és feladható, fejenként 20 kg-os csomaggal együtt 85 000 Ft/fő – ez az összeg azonban a repülőtársaság árváltoztatása miatt változhat), a betegség-, baleset-, poggyász- és sztornóbiztosítás díját (4000 Ft/fő), igény szerint a reptéri transzfer költségeit (a Budapest–Pozsony- és Szombathely–Pozsony-útvonalon oda-vissza kb. 12 000 Ft/fő), valamint a múzeum- és nemzetipark-belépőket Szardínián (80 Eu/fő, mely Szardínián euróban, készpénzben fizetendő), a 6. és 7. napon a jelzett fakultatív programokat (75 Eu+75 Eu/fő, mely Szardínián euróban, készpénzben fizetendő annak, aki részt kíván venni a programon), továbbá az egyéni igények költségeit.

Egyágyas felár: 45 000 Ft/fő

Minimum létszám: 36 fő.

Utazás: Budapest–Pozsony, Pozsony–Budapest, illetve Szombathely–Pozsony, Pozsony–Szombathely: igény esetén busztranszfer; Pozsony–Alghero, Alghero–Pozsony: repülőgép; Szardínia és a mellékszigetek területén busszal, komppal, kirándulóhajóval, kisvonattal.

Szállás: két bázis: Stintinóban 4 éjszaka 3*-os tengerparti szállodában és a Smaragd-part közelében 3 éjszaka 4*-os tengerparti hotelben. 

Ellátás: félpanzió a hotelekben bőséges választékú, magas színvonalú büféreggelivel és büfévacsorával, a 2. napon a programhoz kapcsolódó borkóstolóval és hideg borkorcsolyával, az 5. napon tipikus szárd meleg ebéddel is 

 

Indulás:2018. május 19.
Indulás:2018. május 26.

Foglalás

Különleges ajánlatunk! Szardínia, a rejtelmes sziget - magyar emlékek nyomában Dr. Margittai Gábor / Major Anita történész kutatók szakmai vezetésével és Petrei Emese Szardínián élő idegenvezető közreműködésével
  • Személyes adatok
  • Név:
  • Telefon:
  • E-mail:
  • Létszám
  • felnőtt:
  • gyermek 0-2 éves:
  • gyermek 2-12 éves:
  • gyermek 12-16 éves:
  • Megjegyzés: