Keresés
HÍRLEVÉL

Itáliai műemlékvárosok (Aquilea-Ravenna-Assisi- Bologna- Verona)

Társasutazások|Európa|

Jellemzők
OrszágOlaszország
Időpont2017. október 25-29.
Utazásautóbusszal
Elhelyezésszálloda
Ellátásfélpanzió

Program

1. nap: Indulás reggel 6 órakor a csoport székhelyéről. Folyamatos utazás Szlovénián keresztül Aquileiába. Aquileia az Aquilis folyó mellett Kr. e. 181-ben létesült római kolónia, mely Augustus császár idején már a Venetia és Histria nevű régió központja volt. A római kor százezres világvárosa ma már csak egy nagyobbacska falu. Napjainkban itt találhatók a Római Birodalom legjelentősebb adriai városának, majd a korai kereszténység egyik bástyájának maradványai: ókori lakóházak falai, fürdők, kikötő, fórum, római kori oszlopsorok, ókeresztény bazilika a híres mozaikpadlóval. Aquileia település központjában megnézzük az ásatási területet, mely az antik patriarchális bazilikával 1998 óta a Világörökség része. Továbbutazás a Ravenna környéki szálláshelyre. Vacsora, szállás (1 éj).

2. nap: Reggeli után Ravennába, a mozaikok fellegvárába utazunk. A város őskeresztény műemlékei, legfontosabb nevezetességei mind a Világörökség részei. Ravenna a Nyugat-Római Birodalom fővárosaként, majd a 6. századtól a bizánci Birodalom itáliai székhelyeként páratlan keresztény műemlékek gyűjtőhelyévé vált. Városnézésünk során megtekintjük a San Apollinare Classe kora keresztény bazilikát, melyben a 6-7. századból származó mozaikokat láthatunk, majd az ókeresztény műemlékek közül megtekintjük még az 1500 éves nyolcszögletű Ariánus keresztelő kápolnát (5. század) és Theodorik császár tízszögletű mauzóleumát. Ezután városnéző sétánk a San Vitale székesegyház és templom nyolcszögletű épületéhez vezet. A látogatás után a templom mellett található Régészeti Nemzeti Múzeumot keressük fel, amelyet a San Vitale székesegyház egykori kolostorában rendeztek be. Itt többek között római sírköveket, bizánci szobrokat, keleti selyemszöveteket, elefántcsont faragásokat láthatunk. A múzeumlátogatás után felkeressük még Galla Placidia síremlékét, az Ortodox Keresztelő Kápolnát és Dante mauzóleumát. Dante márvány domborművét 1483-ban Pietro Lombardo készítette, a mauzóleumot pedig csak 1780-ban építették meg. Ravennai látogatásunk fénypontja a San Apollinare Nouvo ókeresztény bazilika lélegzetelállító aranyozott mozaik freskóinak, márványoszlopainak megtekintése lesz. Vacsora, szállás Assissi környékén (1 éj).

3. nap: Reggeli után Assisit, a zarándok- és műemlékvárost -  Assisi Szent Ferencnek, a ferences rend alapítójának és Szent Klárának, a Klarissza rend megalapítójának szülőhelyét látogatjuk meg, ahol először a 13. századi háromszintes Bazilikát keressük fel. A Bazilikában az altemplomot Cimabue és Giotto freskói díszítik, és itt, az altemplom Szent Márton kápolnájában láthatjuk Simone Martini Szent Mártonról készített freskósorozatát is. A felső templomban Giotto és tanítványai freskóiban gyönyörködhetünk, melyek Szent Ferenc életútját mutatják be. 1997-ben Assisit két földrengés is sújtotta. Több műemlék súlyosan károsodott, de 2000-re újra látogatható a Szent Ferenc bazilika és a többi ferences emlékhely is – melyek ma a Világörökség részei. Dimbes-dombos utcákon, hangulatos középkori épületek között sétálva ellátogathatunk a Santa Chiara bazilikához is. Délután továbbutazunk Bolognába. Vacsora, szállás Bologna környékén (1 éj).

4. nap: Reggeli után Emilia Romagna tartomány fővárosát, Bolognát látogatjuk meg. Bologna kiválóan megőrizte egységes gótikus vöröstéglás-árkádos arculatát. A „téglavörös” város hírnevét ízletes ételeinek is köszönheti. Bolognában található Európa egyik legrégebbi egyeteme, a San Petronio székesegyház – Itália legstílusosabb és egyik legrégibb gótikus építménye, továbbá az Asinelli tornyok, a két híres ferdetorony, mint Bologna szimbólumai. A Piazza Maggiore teret mesés paloták övezik. A fő tér közelében lévő monumentális Neptun kút és a Podesta épülete látható. A Piazza Galvanin a hatalmas könyvtár épülete áll. A San Petronio székesegyház megtekintése után rövid szabadidő az Ízek utcájában. Bolognai látogatásunk végén a San Domenico bazilikát keressük fel, mely egy egyedülálló szarkofággal őrzi Szent Domonkos, a prédikáló rendek alapítójának földi maradványait.

Délután Rómeó és Júlia városát keressük fel. Veronát sokan Olaszország egyik legvonzóbb városának tartják, ezért is nagy élmény egy barangolás az Adige folyó kanyarulatában fekvő óvárosban. A városnéző séta során megnézzük majd a város gyönyörű tereit (Piazza Bra, Piazza del Signori), Júlia házát és erkélyét, a Scaligeri síremlékeket, az óriás római kori Amfiteátrumot – az Arénát, továbbá néhány műkincsekben gazdag templom megtekintésére is sor kerülhet. Művészettörténetileg a San Zeno székesegyház a legkiemelkedőbb, hiszen ez az európai román stílusú építészet egyik remekműve. Vacsora, szállás Verona környékén (1 éj).

5. nap: Reggeli után Sirmionéba, a Garda tóba mélyen benyúló félszigeten fekvő mediterrán klímájú,  romantikus kisvárosba utazunk. Sirmione hangulatos kis utcáival, tereivel, fenyőligeteivel a Garda tó gyöngyszeme és a fagyi szülővárosa is. Legfőbb látványossága a Scalgerie vízivár és Catullus grottái. A félsziget körül élményszerű hajózásban is részünk lehet. 

Érkezés Szombathelyre az esti órákban. 

A részvételi díj tartalmazza: az utazás, a szállás, a félpanzió és az idegenvezetés költségeit.

A részvételi díj nem tartalmazza: az útlemondási biztosítást (a részvételi díj 1,5%-a), a BBP biztosítást (3.000 Ft/fő), valamint a belépők, a tárlatvezetések, a fülhallgatók és a hajójegy árát (80 €/ fő ).

 

Indulás:2017. október 25.
Indulás:2017. október 29.

Foglalás

Itáliai műemlékvárosok (Aquilea-Ravenna-Assisi- Bologna- Verona)
  • Személyes adatok
  • Név:
  • Telefon:
  • E-mail:
  • Létszám
  • felnőtt:
  • gyermek 0-2 éves:
  • gyermek 2-12 éves:
  • gyermek 12-16 éves:
  • Megjegyzés: