Keresés
HÍRLEVÉL

Erdélyi körutazás

Társasutazások|

Jellemzők
OrszágRománia
Időpont2018. július 12-17.
Utazásautóbusszal
Elhelyezés2 ágyas
Ellátásfélpanzió

Program

1. nap, július 12. (csütörtök): Indulás megbeszélt helyről, az utasok lakhelyének közeléből. Határátkelés Borsnál, majd városnézés a Partium „fővárosában”, az egyedi hangulatú Nagyváradon: szecessziós épületek, Püspöki Székesegyház, Szent László szobor, Állami Színház, városháza és a híres SAS PALOTA. Ezután Csucsán látogatást teszünk a Boncza-kastélyban, ahol Ady feleségével, Csinszkával lakott. Estefelé érkezünk a kalotaszegi falutúrizmus központjába Kalotaszentkirályra. Vacsora, elhelyezés vendéglátó házaknál, tus/WC-s szobákban. (1. éjszaka)

2. nap, július 13. (péntek): Először a kalotaszegi templomok egyik legszebbikét, a magyarvalkóit nézzük meg. Ezután Erdély fővárosa, „kincses” Kolozsvár következik: sétánk során útba ejtjük Mátyás király szülőházát, a Szent Mihály-templomot, Fadrusz János lovas szobrát, a Bánffy-palotát, a városházát, a Farkas utcai templomot és a Házsongárdi-temetőt. Kora délután érkezünk a mezőség-i Válaszútra, ahol a nemrég elhunyt néprajzkutató, Kallós Zoltán gyűjteményét tekinthetjük meg Útban szálláshelyünk felé Gernyeszegen, a Teleki család ősi fészkénél időzünk egy kicsit, ahol a hatalmas park közepén álló barokk kastélyt tekinthetjük meg. E nap utolsó állomása Korond, a Székelyföld legjelentősebb fazekas központja. Szálláshelyünk a Forrás Panzió, elhelyezés 2-3-4 ágyas, tus/WC-s szobákban (2–5. éjszaka)

3. nap, július 14. (szombat): A Sóvidék leghíresebb fürdőhelyére Szovátára megyünk. Itt lehetőség nyílik a heliotermikus Medve-tóban fürdőzésre, szabad időre, valamint gőzös kisvonattal utazni Vármezőre, ahol sült pisztráng ebéden is részt vehetünk, vagy kipróbálni a pisztráng horgászatot. Délután felkeressük a parajdi sóbányát, a „földalatti világ” Erdély egyik híressége. Visszatérve Korondra, szálláshelyünk nevezetességeivel ismerkedünk: kirakodó vásár, bemutató egy fazekas műhelyben, népművészeti múzeum, vízi- malom és aragonit gyűjtemény.

4. nap, július 15. (vasárnap): Szelykefürdőn, székelykapuk alatt haladva, a „legnagyobb székelyként” ismert Orbán Balázs  síremlékénél tisztelgünk, majd a legmagyarabbnak tartott erdélyi városban, Székelyudvarhelyen sétálunk egyet. Úticélunk a Baróti-hegységben lévő kicsiny székely falu, Zalánpatak, ahol még a madár is ritkán jár. Talán, éppen ezért vásárolt itt házat Károly herceg, angol trónörökös, akinek itteni rezidenciáját fogjuk meglátogatni, a helybéliek szíves kalauzolásával.. Autóbuszunk Szárazajtáig visz bennünket, ahonnét a vendéglátók traktor vontatta pótkocsikon (remorkán) szállítanak a 7 km-re lévő Zalánpatakra. Megismerkedhetünk a település történetével, az ősi székely hagyományokkal és a falu lakóinak életével. A látogatás után a Monarchia egykori fürdőhelyén, Tusnádfürdőn időzünk egy fél órácskát, elsétálunk híres gyógyforrásaihoz. Ezután Székelyföld egyik legjelentősebb városa, Csíkszereda következik.. A Mikó-várban a Csíki Székely Múzeumot és az udvarban lévő skanzent nézzük meg, majd a Makovecz Imre által tervezett Milleneumi „angyalos”templomhoz látogatunk.  .  

 5. nap, július 16. (hétfő): Először a külvilágtól szinte teljesen elzárt székely település, Énlaka, girbe-gurba utcácskáival, fatornácos házaival ismerkedünk. Utunk következő állomása a szalmakalap múzeumával egyedülálló Kőrispatak. Ezután kirándulunk a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. Mindkettő valóságos természeti csoda. A hasadékvölgyet, az út és a zúgó patak mentén magas sziklafalak szegélyezik. Estefelé folytatjuk korondi cserkészkedő sétánkat..  

6. nap, július 17. (kedd): Farkaslakán, Tamási Áron síremlékéhez látogatunk, elbúcsúzunk Székelyföldtől, hazafelé indulunk. Erdély egykor gazdag fővárosába, Gyulafehérvárra érkezünk. Megnézzük a 13. században épült Szent Mihály-székesegyházat és a vár közelben lévő részét. Szabadidő után indulunk tovább Marosillyére, ahol Bethlen Gábor fejedelem szülőházát tekinthetjük meg. A Maros völgyében haladva tovább, felsétálunk a dombtetőn emelkedő Solymosvár romjaihoz. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a Maros völgyére. Zárásként Ópáloson megkóstolhatunk egyet-kettőt a vidék híres boraiból. A késő esti órákban érkezünk haza.  

Utazás: légkondicionált, kényelmes autóbusszal.  Kedvezmények: nyugdíjas, diák, gyermek. 

Ellátás: félpanzió (bőséges és ízletes reggeli és vacsora, magyaros vendéglátás).

Részvételi költség tartalmazza a szállásokat, a félpanziót, az útiköltséget és az idegenvezetést.
Részvételi díj nem tartalmazza: az utasbiztosítást (kötelező), a belépőket, az idegenforgalmi adót. 
Minimum létszám: 32 fő 

Érdeklődés: Veress Antal ny.tanár Tel.: 66/280-140; 30/648-00-50    E-mail: tetura@freemail.hu;   

 

                   

 

 

Indulás:2018. július 12.
Indulás:2018. július 17.

Foglalás

Erdélyi körutazás
  • Személyes adatok
  • Név:
  • Telefon:
  • E-mail:
  • Létszám
  • felnőtt:
  • gyermek 0-2 éves:
  • gyermek 2-12 éves:
  • gyermek 12-16 éves:
  • Megjegyzés: